Contact
Heeft u vragen over het Tomorrow's Dairy programma of wilt u zich aanmelden? Neem dan contact op met de programmamanager Edith van Munster:
Het programma neemt de principes van regeneratieve landbouw mee. Voorbeelden zijn een duurzamer gebruik van bodem en water en het bereiken van een grotere biodiversiteit rond het bedrijf.
Het programma betrekt wetenschappers van Wageningen University & Research om kennis te delen over te nemen maatregelen en monitoring. WUR helpt boeren in de ontwikkeling van een breed toepasbare aanpak. Hierdoor kan elke boer een op maat gemaakt plan maken en deze ook daadwerkelijk invoeren.
Het doel van het programma is om de verandering mogelijk te maken naar een melkveehouderij met een 50% lagere footprint van melk in 2030 (vergeleken met 2018). Dit doen we vooral door toepassen van regeneratieve landbouw principes. We begeleiden de melkveehouders intensief. Zij leren van elkaar en van de kennis die is opgedaan tijdens de workshops.
Nestlé en Vreugdenhil financieren de investeringen die nodig zijn voor de verandering om de broeikasgassen te verminderen. We investeren samen ruim 50 miljoen euro in het programma Tomorrow's Dairy.
In de transitie die de melkveehouders doormaken met hun onderneming, hebben zij de regie. Elk bedrijf is anders en heeft daardoor een andere aanpak nodig. Zo verschillen bedrijven in grondsoort (klei, veen en zand) en in strategie (van intensief tot extensief).
We maken een op maat gemaakt advies in samenwerking met de melkveehouder. De melkveehouder bepaalt uiteindelijk welke maatregelen hij/zij opneemt in de bedrijfsvoering.
Om de broeikasgasreductie te realiseren is samenwerking in de hele keten erg belangrijk. Daarom werken de verschillende erfbetreders zoals teeltbedrijven, veevoer leveranciers, zaaizaad leveranciers en leveranciers van technologie, banken en agrarische adviseurs nauw samen. Ook voor deze bedrijven geldt dat regeneratieve landbouw en circulariteit belangrijke vertrekpunten zijn voor de zuivelsector van de toekomst.
In 2022 zijn we begonnen met een kleine groep van 17 enthousiaste pilot boeren. Begin 2023 kwamen hier 33 gemotiveerde melkveehouders bij.
Uiteindelijk willen we tegen 2030 meer dan 250 melkveehouders helpen en financieel steunen om de verandering te maken naar een melkveehouderij met 50% minder uitstoot van broeikasgassen. We volgen hierbij het learning-by-doing principe. De wetenschappelijk onderbouwing van Wageningen University & Research vormt de basis van de te nemen maatregelen op de melkveebedrijven. De geleerde kennis en praktijkervaring geven de melkveehouders weer door aan de melkveehouders die later aansloten. Zo kunnen we steeds sneller en beter melkveehouders helpen om de verandering te maken.