Skip to main content

Waarom is de programmanaam veranderd in Tomorrow’s Dairy?
“We vinden dat die naam beter de lading dekt. Low carbon farming verwijst alleen naar CO2-reductie, maar het programma gaat óók over regeneratieve landbouw. De nieuwe naam sluit beter aan bij de brede aanpak van het programma. Bij het advies over de te nemen maatregelen wordt ook rekening gehouden met de bredere duurzaamheidsdoelen waar de melkveehouder mee te maken heeft op zijn bedrijf.”

Is met de naam ook het programma zelf veranderd?
“De kern van de programma-aanpak is hetzelfde. Deze bestaat uit een combinatie van begeleiding en workshops. Ook de doelen zelf zijn niet veranderd, maar de doelen rondom regeneratieve landbouw krijgen meer ruimte. Wat wél veranderd is, is het beloningssysteem. Vanaf 1 januari 2025 is er sprake van een puntensysteem op basis van vijf indicatoren: eiwit van eigenland, blijvend grasland, stikstof bedrijfsoverschot, levensduur en voederadditief Bovaer®. Daarnaast staat tegenover elke gram CO2-reductie een beloning. Op basis van de bereikte resultaten op deze indicatoren, kan een maximale premie van € 5 per 100 kg melk uitgekeerd worden. Dit bedrag komt boven op de premies voor het bestaande duurzaamheidsprogramma van Vreugdenhil. Maandelijks gaan we een basispremie betalen over de geleverde melk. Na afronding en controle van de KringloopWijzer wordt de definitieve premie vastgesteld en zal er een eindverrekening plaatsvinden. Wij denken dat met deze manier van vergoeden de melkveehouder meer beloond wordt voor zijn of haar ondernemerschap.”

Wat was de aanleiding voor deze veranderingen?
“Het programma Tomorrow’s Dairy loopt sinds 2022. Eind vorig jaar hebben we het programma geëvalueerd met de deelnemende melkveehouders, PPP-Agro Adviseurs, Nestlé en Vreugdenhil. Met het aangepaste programma is het gemakkelijker aansluiting te vinden bij banken of landpacht voor financieringsafspraken. Dit alles leidde ertoe dat we het beloningssysteem hebben veranderd door te belonen op resultaat. Dat motiveert de deelnemers om zelf te bepalen welke maatregelen ze willen nemen, passend bij henzelf als ondernemer en bij hun bedrijf.”

Het programma loopt tot 2030. Hoeveel ruimte is er nog om deel te nemen?
“Tot 2030 willen we nog meer deelnemers werven. Eind 2024 waren dat er tachtig en vanaf 2025 sluiten ongeveer zeventig nieuwe deelnemers aan. Daarna hopen we op te schalen tot ruim 200 deelnemers. Momenteel is er al een wachtlijst.”

Edith van Munster
Programmamanager Edith van Munster