Skip to main content

Ruim 80 melkveehouders die leveren aan Vreugdenhil Dairy Foods zijn momenteel aangesloten bij Tomorrow’s Dairy (voorheen Low carbon farming). Binnen dit programma, dat sinds 2022 een samenwerking is met Nestlé, worden de deelnemende melkveehouders intensief begeleid om de broeikasgasemissies van hun melkproductie te verminderen. Het hoofddoel is 50 procent reductie in 2030, ten opzichte van 2018. Een van de bewezen maatregelen is het verbeteren van de bodemkwaliteit.

Tijdens themaworkshops gaan de deelnemers op bedrijfsbezoek om van elkaar te leren en maatregelen in de praktijk te zien. In deze video zijn de deelnemers van Tomorrow’s Dairy op bezoek bij Jacob van der Bij. Deze melkveehouder runt in Friesland een biologisch bedrijf met zo’n 120 melkkoeien en heeft grond met klei op veen. 'De staat van de bodem is natuurlijk cruciaal. Dat bepaalt hoeveel product ik van mijn land kan halen.'

De deelnemers worden begeleid door experts van PPP-Agro Advies. Adviseur Delian Kool legt uit: 'Vanuit de bodem komt het belangrijkste deel van het rantsoen. Goed ruwvoer heeft bovendien een lagere methaanemissie ten opzichte van krachtvoer. De bodem is de basis om de footprint te verlagen.'

De bodemanalyse tijdens de workshop leverde het advies op om de grond extra te bekalken en zo de bodemstructuur te verbeteren. 'Mijn doelstelling is om de grond te verbeteren en er een beter product af te kunnen halen', vertelt Van der Bij. 'Een meer eiwitrijk product. Dat is ook mooi te bereiken met de graskruidenklavers die ik ingezaaid heb. En door de calciumtoevoeging aan de grond zal de opbrengst van de grond ook verbeteren.'

Bedrijfsspecifiek
De deelnemende melkveehouders aan Tomorrow’s Dairy hebben, samen met agrarisch adviseur, een individueel bedrijfsplan opgesteld. Zo krijgen de deelnemers inzicht in hun eigen bedrijfssituatie en wordt er gewerkt aan bedrijfsspecifieke reductiemaatregelen.